ORAC: Μονάδα μέτρησης
αντιοξειδωτικής απαίτησης του οργανισμού
Ο δείκτης
ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity- Ικανότητα Απορρόφησης Ριζών
Οξυγόνου) απεικονίζει τη δύναμη που παρουσιάζει ένα τρόφιμο προκειμένου να είναι σε
θέση να αδρανοποιεί και να εξουδετερώνει τις
ελεύθερες ρίζες.
Στην πράξη αποτελεί το
αντιοξειδωτικό νόμισμα του οργανισμού, δηλαδή τη μονάδα
μέτρησης της αντιοξειδωτικής απαίτησης και πρόσληψης από τα τρόφιμα, όπως ακριβώς
συμβαίνει στην περίπτωση της ενέργειας μέσω των προσλαμβανομένων θερμίδων.
Τα φρούτα, τα λαχανικά αλλά και πολλά βότανα είναι πλούσια σε βιοενεργές ενώσεις,
δηλαδή αντιοξειδωτικές ουσίες που διαθέτουν υψηλές μονάδες ORAC. Είναι ευρέως
γνωστό ότι τα αντιοξειδωτικά συμβάλουν στην
ευεξία του οργανισμού, στην καθυστέρηση
της
γήρανσης και στην
πρόληψη της εμφάνισης εκφυλιστικών ασθενειών.
Η διατροφή σε φυσιολογικές καταστάσεις, θα πρέπει να περιέχει καθημερινά 3000–5000
μονάδες ORAC που είναι ισοδύναμες με
5 περίπου μερίδες φρούτα και λαχανικά. Ωστόσο,
είναι βέβαιο πως ο καθένας έχει τις δικές του ατομικές αντιοξειδωτικές ανάγκες που
εξαρτώνται από τις συνθήκες της ζωής, τα επίπεδα άγχους, τις ώρες ύπνου, την έκθεση σε
περιβαλλοντικούς οξειδωτικούς παράγοντες (στρες, μόλυνση, κάπνισμα, ζωικά λιπαρά κλπ)
Η ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή που βασίζεται στην πρόσληψη αντιοξειδωτικών ουσιών
αποτελεί το σημαντικότερο μέσο για την επίτευξη καλύτερης υγείας και ευεξίας.