Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Σε αυτά περιλαμβάνονται cookies απαραίτητα για τις βασικές λειτουργίες του δικτυακού μας τόπου, cookies στατιστικής ανάλυσης, όπως και cookies που μας βοηθούν να παρέχουμε περιεχόμενο προσαρμοσμένο στις προτιμήσεις σας.
Έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε ποιες κατηγορίες cookies θέλετε να αποδεχτείτε από την Διαχείριση επιλογών.
Αναγνωρίστε το μεταβολικό σύνδρομο | Samcos
Η Εταιρεία Brands Προϊόντα Blog Φαρμακεία Επικοινωνία
Αρχική / Blog / Αναγνωρίστε το μεταβολικό σύνδρομο

Αναγνωρίστε το μεταβολικό σύνδρομο


Οι μεταβολικές δυσλειτουργίες αποτελούν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων. .
Οι μεταβολικές δυσλειτουργίες περιλαμβάνουν: παχυσαρκία κεντρικού τύπου (κοιλιακή παχυσαρκία) , αντίσταση στην ινσουλίνη, υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, υψηλούς δείκτες φλεγμονής και κακή πήξη αίματος.
Δεδομένου ότι το σύνδρομο είναι πολύπλοκο και πολυπαραγωντικό, η αναγνώρισή του και η ανάπτυξη θεραπειών ήταν δύσκολη για πολλά χρόνια. Συλλέγοντας όμως όλο και περισσότερα δεδομένα, μπορούμε πλέον να αναγνωρίζουμε την αιτία των μεταβολικών δυσλειτουργιών και να διαχειριζόμαστε καλύτερα τα συμπτώματα.
Έτσι ενώ στο παρελθόν πολλές φορές το μεταβολικό σύνδρομο δε γινόταν εύκολα αντιληπτό πλέον, αρκεί ένας ασθενής να πληρεί τρία από τα πέντε παρακάτω κριτήρια:

1. Κοιλιακή παχυσαρκία.
Περιφέρεια μέσης
Γυναίκες >88cm
Άνδρες > 102cm
2. Τριγλυκερίδια
≥150cm
3. Αρτηριακή πίεση
≥130/85 mmHg
4. HDL (καλή) Χοληστερίνη
<150mg/dL
5. Σάκχαρο νηστείας
≥110 mg/dL


Διαταραχές ινσουλίνης
Με κάθε γεύμα ο οργανισμός διασπά μέρος των υδατανθράκων σε πιο απλά σάκχαρα όπως η γλυκόζη, αξιοποιώντας τα στη παραγωγή ενέργειας. Στη συνέχεια, αποθηκεύει ένα μέρος τους σαν λίπος για αργότερα. Δυστυχώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η καθιστική ζωή οδηγούν σε αυξημένη κυκλοφορία του σακχάρου στο αίμα, μειωμένη παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας και τελικά σε διαβήτη τύπου 2.
Ο «μη ινσουλινοεξαρτώμενος» διαβήτης τύπου 2 θεωρείται η πιο κοινή μορφή διαβήτη είναι αποτέλεσμα της συνεχόμενης αντίστασης του οργανισμού στην ινσουλίνη. Η ινσουλίνη παράγεται κανονικά στο πάγκρεας, όμως τα κύτταρα του οργανισμού δεν την αναγνωρίζουν και έτσι η γλυκόζη δε μπορεί να μπει για να παραχθεί ενέργεια και τα επίπεδα της στο αίμα αυξάνονται.

Κοιλιακή παχυσαρκία
Ο κίνδυνος των ανθρώπων που εμφανίζουν κοιλιακή παχυσαρκία (σώμα σχήματος «μήλου») να εμφανίσουν καρδιαγγειακές παθήσεις είναι μεγαλύτερός από αυτούς που η κατανομή του λίπους βρίσκεται σε άλλα σημεία. Η συσχέτιση αυτή και ο ακριβής μηχανισμός διερευνάται ακόμα. Η βασική θεωρία είναι ότι η κεντρικού τύπου παχυσαρκία είναι ενδεικτική του σπλαχνικού λίπους (του λίπους δηλαδή που περιβάλλει τα όργανα).

Δυσλιπιδαιμία
Η χοληστερόλη είναι μια ουσία που βρίσκεται σε κάθε κύτταρό του σώματός μας. Χρησιμοποιείται σα βάση για τη παραγωγή ορμονών, βιταμίνης D αλλά και για τη διατήρηση της ελαστικότητας των κυτταρικών μεμβρανών. Χωρίς αυτή δε θα μπορούσαμε να αφομοιώσουμε σωστά τα τρόφιμα και τα θρεπτικά συστατικά, η κυτταρική μας δομή δε θα μπορούσε να αντέξει θερμοκρασιακές διαφορές και δε μπορούσαν να παραχθούν ορμόνες όπως οιστρογόνα και τεστοστερόνη.
Η χοληστερόλη παράγεται στο ήπαρ. Συντίθεται εκεί, ανακυκλώνεται και αποικοδομείται. Τα μόρια χοληστερόλης μεταφέρονται από το έντερο στο ήπαρ μέσω της λέμφου. Στο ήπαρ μετατρέπονται σε σύμπλοκα λιποπρωτεϊνών που ταξινομούνται βάση της αναλογίας λίπους/χοληστερόλης. Ανάμεσά τους η χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνη (LDL) και η υψηλής πυκνότητας (HDL). Η LDL μεταφέρει τη χοληστερόλη στους ιστούς, ενώ η HDL δεσμεύει και επαναφέρει στο ήπαρ το πλεόνασμα αυτής.
Η υψηλή ολική χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια ,η LDL και τα trans λιπαρά αυξάνουν το κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων.
Η χοληστερόλη μπορεί να αυξηθεί λόγω:
• Αυξημένης παραγωγής στο ήπαρ
• Αυξημένης κατανάλωσης μέσω της τροφής
• Μειωμένης απέκκρισης