Διατροφή και συναισθηματική ευεξία
Σύμφωνα με το παγκόσμιο οργανισμό υγείας, όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναπτύσσουν αρνητικά συναισθήματα τα οποία καταλήγουν να τους κατακλύζουν και να τους καθιστούν ανίκανους να ανταπεξέλθουν στη καθημερινότητα τους.
Συνήθως, οδηγούνται σε φαρμακευτικές αγωγές με το 40-70% να δηλώνει ότι δεν ανακουφίζεται επαρκώς.
Άραγε η διατροφή μας, μπορεί να βοηθήσει τη καλή μας διάθεση;
21 μελέτες σε 10 διαφορετικές χώρες, οδήγησαν τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι:
1. Ένα διατροφικό πρότυπο που χαρακτηρίζεται από πρόσληψη φρούτων, λαχανικών, ελαιολάδου, ψαριού, προϊόντων ολικής άλεσης και γαλακτοκομικών προϊόντων
χαμηλών σε λιπαρά σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης αρνητικών συναισθημάτων, σε αντίθεση με μια διατροφή αυξημένων λιπαρών, κόκκινου κρέατος, γλυκών κοκ.
2. Μια υγιεινή διατροφή, όπως η
μεσογειακή, μπορεί να βελτιώσει τη συναισθηματική κατάσταση ενός ατόμου, μειώνοντας τη πιθανότητα να αναπτύξει συναισθήματα που θα το καταβάλλουν και θα του στερήσουν μια ήρεμη καθημερινότητα.
3. Στα διατροφικά πλάνα που μελετήθηκαν φαίνεται ότι οι δίαιτες υψηλής ποιότητας περιελάμβαναν
κατανάλωση καλών λιπαρών, όπως ωμέγα-3 από ψάρια, πολλών φυτικών ινών από φρέσκα φρούτα και λαχανικά όπως και αντιοξειδωτικά.
Τα οφέλη μια διατροφής ισορροπημένης, πλούσιας σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, καλά λιπαρά και λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα, είναι πολλά τόσο για την συναισθηματική μας ευεξία όσο και τη σωματική.