Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Σε αυτά περιλαμβάνονται cookies απαραίτητα για τις βασικές λειτουργίες του δικτυακού μας τόπου, cookies στατιστικής ανάλυσης, όπως και cookies που μας βοηθούν να παρέχουμε περιεχόμενο προσαρμοσμένο στις προτιμήσεις σας.
Έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε ποιες κατηγορίες cookies θέλετε να αποδεχτείτε από την Διαχείριση επιλογών.
Η χοληστερόλη | Samcos
Η Εταιρεία Brands Προϊόντα Blog Φαρμακεία Επικοινωνία
Αρχική / Blog / Η χοληστερόλη




Χοληστερόλη.



Η χοληστερόλη είναι απαραίτητη για τη σύνθεση των στεροειδών ορμονών, των χολικών αλάτων, της βιταμίνης D και των κυτταρικών μεμβρανών. Αν δεν υπήρχε η χοληστερόλη η αφομοίωση των τροφίμων δε θα ήταν εφικτή, η δομή των κυττάρων θα ήταν διαφορετική, το σώμα δε θα μπορούσε να αντέξει θερμοκρασιακές διαφορές και ορμόνες όπως οιστρογόνα ή τεστοστερόνη, δε θα μπορούσαν να παραχθούν.

Γιατί όμως ο όρος χοληστερόλη ακούγεται πάντα απειλητικός;

Υψηλή ολική χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, και κακή χοληστερόλη (LDL), συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων. Στο σώμα υπάρχουν ενδογενή συστήματα, τα οποία εξασφαλίζουν την ισορροπία μεταξύ της χοληστερόλης που παράγεται και αυτής που καταναλώνεται. Η ολική χοληστερόλη μπορεί να αυξηθεί αν για κάποιο λόγο, η ισορροπία ανάμεσα στη χοληστερόλη που παράγεται και σε αυτή που καταναλώνεται, διαταραχθεί. Όταν υπάρξει αυτή η ανιροσσοπία έχουμε μια κατάσταση, η οποία ονομάζεται δυσλιπιδαιμία και συνδέεται με αυξημένα τριγλυκερίδια και LDL ή/και χαμηλή καλή χολιστερόλη (HDL).
Βασικός παράγοντας στη παραγωγή χοληστερόλης είναι το ακέτυλο-συνένζυμο-Α (acetyl-CoA), από το οποίο ξεκινά η παραγωγή χοληστερόλης στο ήπαρ. Στόχος των χημικών φαρμάκων (στατινών) είναι η αναστολή του HMG-CoA-reductase. Η αναστολή αυτού του ενζύμου μπορεί να περιορίσει την ενδογενή παραγωγή της χοληστερόλης. Ωστόσο υπόπροϊοντα αυτής της παραγωγικής διαδιακασίας είναι και άλλα μόρια όπως το συνένζυμο Q10, το αραχιδονικό οξύ και πολλά άλλα. Επομένως, η χρήση στατινών επιφέρει έλλειψη αυτών και μπορεί να οδηγήσουν τους ασθενείς σε διακοπή του φαρμάκου λόγω μυϊκών πόνων, αυξημένων ηπατικών ενζύμων, αυξημένου κινδύνου σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 κ.α. Η διαχείριση της δυσλιπιδεμίας θα πρέπει να είναι σφαιρικής προσέγγισης και να εξετάζονται πάντα όλοι οι παράγοντες που μπορεί να την επηρρεάζουν, τόσο οι εξωγενείς , η πρόσληψη από την τροφή για παράδειγμα, όσο και οι εσωτερικοί μηχανισμοί του οργανισμού, σύνθεσης και αποβολής της χοληστερόλης.

Τρόφιμα που οδηγούν σε αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης.

Κορεσμένα ή ακόρεστα λιπαρά;
Ακόρεστα! Τα ακόρεστα λιπαρά είναι λιπαρά οξέα των οποίων η μορφή είναι υγρή και στερεοποιούνται μόνο σε χαμηλές θερμοκρασίες. Ο όρος κορεσμένα ή μη, ορίζεται από τους διπλούς δερμούς που δημιουργούν οι άνθρακες στην αλυσίδα του μορίου. Έχουν λιγότερες θερμίδες και αποικοδομούνται πιο εύκολα. Αντίθετα, τα κορεσμένα λιπαρά είναι στερεάς μορφής με δύσκαμπτη ανθρακική αλυσίδα, έτσι πολλές φορές αποτελούν κίνδυνο για τον οργανισμό γιατί η πιθανότητα εναπόθεσής τους στις αρτηρίες με αποτέλεσμα την απόφραξη τους, είναι μεγάλη.

Cis ή trans λιπαρά;
Ένας επίσης όρος ο οποίος αναφέρεται στην αλυσίδες των λιπαρών οξέων. Έχει να κάνει με τη διαμόρφωση του μορίου σε σχέση με τους δεσμούς των ανθράκων. Τα trans λιπαρά προκύπτουν από την επεξεργασία των λιπαρών οξέων (υδρογόνωση) ούτως ώστε η αλυσίδα να γίνει πιο σταθερή, όμως η διαδικασία αυτή δίνει στα λιπαρά οξέα τις ιδιότητες των κορεσμένων λιπαρών με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Επομένως αποφέυγουμε τα τρόφιμα με trans λιπαρά.

Ωμά λιπαρά οξέα ή θερμικά επεξεργασμένα;
Επιλέγουμε να καταναλώνουμε ωμά λιπαρά οξέα, αγνής προέλευσης πολυακόρεστα, καθώς η θερμική επεξεργασία οδηγεί στο τάγγισμα και την οξείδωση τους, χάνοντας έτσι τη γεύση τους και τις θρεπτικές τους ιδιότητες.

Φυσικοί τρόποι διαχείρισης φυσιολογικών επιπέδων χοληστερόλης:

«HDL διατροφή»: η HDL που παράγεται στο ήπαρ έχει ως στόχο την απομάκρυνση της περισσευούμενης χοληστερόλης από τους ιστούς και τη μικροκυκλοφορία, και την επιστροφή της στο ήπαρ για αποικοδόμηση. Τύποι λιπαρών οξέων όπως το ελαιόλαδο και τα ιχθυέλαια, πολυακόρεστα , cis-λιπαρά, συμβάλλουν στη παραγωγή HDL ρυθμίζοντας έτσι την ολική χοληστερόλη.
Μαγιά κόκκινου ρυζιού: η δραστική ουσία της μαγιάς του κόκκινου ρυζιού περιέχει μονακολίνη-Κ, ένα μόριο με πανομοιότυπη δράση με τις στατίνες, χωρίς όμως τις ανεπιθύμητες δράσεις αυτών.
Περγαμόντο: είναι εσπεριδοειδές με ιδιαίτερη, διακριτική γεύση. Αποτελεί αντικείμενο μελέτης πολλών κλινικών δοκιμών αναφορικά με τα ευεργετικά του αποτελέσματα στην ολική χοληστερόλη, στην LDL, στη HDL, τα τριγλυκερίδια, το σάκχαρο του ορού του αίματος και στους δείκτες του οξειδωτικού στρες. Μελετήθηκε επίσης σε ασθενείς με υψηλή χοληστερόλη, σε ασθενείς με λιπώδη διήθηση και μεταβολικό σύνδρομο.
Βιταμίνη Ε: τα τέσσερα από τα οκτώ μέλη τροκοτριενολών, της οικογένειας της βιταμίνης Ε, μελετήθηκαν σε κλινικές δοκιμές. Οι ασθενείς που λάμβαναν βιταμίνη Ε εμφάνισαν μείωση των επιπέδων της ολικής χοληστερόλης έναντι αυτών λάμβαναν το εικονικό φάρμακο.
Τέλος, οι φυτικές στερόλες από φρούτα και λαχανικά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της κυκλοφορούσας «κακής» χοληστερόλης LDL που προέρχεται από τη τροφή και κατά συνέπεια την ολική χοληστερόλη, αν η αύξηση της οφείλεται σε διατροφικούς λόγους.